28 de juny 2006

Una Pensadora lliure

Descriure la Marta Mata és molt dificil. La vaig conèixer poc, però ens va ajudar molt al grup de persones que en els anys 80 i 90 intentàvem organitzar l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya , l'AJEC.
Si recordo algunes coses de la Marta és, precisament, fruit de la seva col·laboració en l'organització d'events formatius de l'associació. Ella sempre ens va ajudar tant a cercar espais com persones per fer els cursos de formació. Tot seguint la seva forma de pensar, ella col·laborava però no dirigia, i és que la Marta Mata t'ajudava a pensar, a treure les coses que portes dins, no era un GPS, ella t'ensenyava que calia orientar-se un mateix.
Jo vaig conèixer a la Marta a través d'una persona que tinc en molta estima, l'Assumpta Baig, una de les seves grans col·laboradores al llarg de molts anys (avui precisament l'Assumpta publica un article preciós al diari Avui). De la Marta només us puc parlar de les impressions que vaig tenir en l'època que vaig tenir relació amb ella, al llarg dels anys 91 al 96, aproximadament l'època de major implicació meva a l'AJEC.
Puc afirmar que era una persona tremendament possitiva, que creia en les persones, i que defensava fermament un model d'escola catalana i pública.
La seva llarga carrera professional i política completament dedicada al mon de l'educació des de la perspectiva de l'esquerra social catalana, l'han feta un referent per a moltes persones fins el moment de la seva mort, no hi ha dubte que la seva obra ens donarà el camí per continuar formant a lliurepensadors.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Potser no és el lloc, potser sí, però enganxo la nota de condol del Moviment Laic i Progressista.

Vergonya per un país que queda sense mestra i no sap ni reflectir-ho en primera pàgina als diaris.

En fi, aquí va el comunicat.

Des del Moviment Laic i Progressista (MLP) volem expressar el nostre condol a familiars i amistats de na Marta Mata i Garriga pel seu recent traspàs.

Mestra de mestres, la seva vida i la seva obra ens han apropat a l’ideal expressat per Marcel·lí Domingo, Ministre d’Instrucció Pública de la II República, del mestre com a primer ciutadà de la república. Marta Mata ha estat membre del Comité d’Honor de la Fundació Ferrer i Guàrdia i ha estat un símbol per a la resta d’organitzacions del moviment. Marta Mata va fer avançar la pedagogia catalana des dels vells temps de la negra nit, a la pedagogia democràtica, en llibertat i catalana. Un pas de gegant. El seu atreviment intel·lectual la va portar a col·laborar amb nosaltres en un seguit de conferències i entrevistes en les que una relectura de Ferrer i Guàrdia la va portar a reivindicar el llegat de Ferrer després de molts anys de silenci de la comunitat educativa envers la proposta de l’Escola Moderna. Marta Mata va conservar sempre un esperit d’innovació i progrés que la va conduir a defensar la laïcitat amb molta fermesa en la seva darrera etapa com a Presidenta del Consell Escolar de l’Estat.

Marta Mata serà sempre per a nosaltres un referent imprescindible i un estímul en la nostra tasca quotidiana pel creixement cultural de les classes treballadores de Catalunya.


Comité d’Acció Laica del Moviment Laic i Progressista

28 de juny de 2006