04 d’abril 2006

Construir junts des de la diversitat

Una de les diferències entre la dreta i l’esquerra, que poques vegades s’explica, és el de la forma de veure el món i relacionar-se amb el altres. Les persones i principalment els grups de dretes distingeixen entre els propis i els no propis –amics i enemics, al capdavall- en funció d’un paradigma predefinit. Qualsevol indicador que surti de l’apartat de la definició global (normalment feta per unes poques persones), els porta a l’exclusió o l’expulsió del grup. És allò de “si no estàs amb mi estàs en contra meu”, sense admetre cap mena de matís, ni la diversitat, ni la crítica.

La veritat és que jo sóc un persona polièdrica que intenta tenir moltes arestes i, per tant, una visió oberta de la societat: permanentment cerco els elements que ens uneixen com punt de trobada per reforçar els llaços de relació, més que no pas que allò que ens diferencia i ens separa.

Per a mi, les diferències no separen, sinó que defineixen i enriqueixen. Allò que ens iguala, allò que ja coneixem prèviament, no ens aporta res. Crec que dia a dia hem d’aprofundir en el respecte de la diferència, cercant punts d’unió –que no d’uniformitat. Tot, per aconseguir una societat més cohesionada, on ser diferent no signifiqui quedar exclòs. Reconec que no és senzill, però és com el dilema que Dumbledore planteja al final de Harry Potter i el calze de foc: Cal escollir entre allò que és fàcil i allò que és fàcil.

En aquest sentit, em sento molt orgullós que persones amb qui treballo des de fa molt de temps tinguin iniciatives importants, des de la reflexió teòrica a la praxis diària. Per tot això vull felicitar a l’associació cultural Orígens que ha fet recentment la seva presentació, davant d’un auditori de més de 100 persones on hi havia gent de moltes procedències, però que compartíem l’origen comú com a persones. Aquí us apunto l’adreça de la seva pàgina web www.origens.es .