25 d’abril 2007

Associacionisme: la unió fa la força

Com sabeu, la meva trajectòria va estretíssimament lligada al món associatiu. Des de jove em vaig implicar molt directament en organitzacions com Estudiants Progressistes, Mon-3, o l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya. Els moviments juvenils sempre m’han interessat. I per extensió, tot el que tingui a veure amb grups de persones amb X afinitats que s’uneixen, s’organitzen i busquen la complicitat d’altres dins i fora del grup.

D’això, a Gràcia en sabem molt. Avui ho he tornat a comprovar després de reunir-me amb el G-6, el grup que aplega sis entitats ben emblemàtiques de la Vila: Lluïsos, l’Orfeó, el Centre Moral, el Cercle Catòlic, la Federació de Sant Medir i la Federació de Festa Major. Abans de parlar amb ells, hem enregistrat aquesta entrevista on explico les propostes que més poden interessar a les entitats cultural gracienques. Està enregistrat amb les obres del CAT de fons:



Els màxims responsables d’aquestes entitats m’han expressat, en primer lloc, l’orgull de ser persones entregades al moviment associatiu. I ja en l’apartat de peticions i demandes, m’han fet notar que les administracions hauríem de ser més sensibles a l’hora de reconèixer les associacions com a elements fonamentals per a la societat.

Hem parlat de la possibilitat que les entitats puguin oferir determinats serveis o cogestionar-los amb les administracions. Un debat certament interessant.

Pel que fa a problemes concrets, el G-6 té els de moltes altres entitats. Per exemple, el manteniment i la posada al dia d’uns locals que s’han d’anar adaptant als nous usos que reclamen els mateixos socis.

I també el pagament d’impostos. En aquest sentit, la declaració d’Interès Ciutadà en què s’està treballant des del Consell Municipal d’Associacions de Barcelona.

MESURES concretes: el nostre programa (plana 92 del document que teniu penjat al capdamunt de la columna de la dreta d’aquest blog) afirma, textualment:

“Fomentarem una major implicació de les entitats en la definició de les polítiques del districte tot reflexionant al voltant de les actuals estructures participatives, per tal de construir un model adequat a la realitat del moviment associatiu, fent servir una millor comunicació entre el govern del districte i les associacions, així com ajudant-les a dotar-se d’infraestructures o a millorar les condicions de les ja existents”.

Avui he comprovat que, el dia que vàrem preparar aquest paràgraf, els socialistes graciencs la vàrem encertar de ple. El 27 de maig haureu de decidir si ens ajudeu a tirar endavant aquest compromís!