01 d’abril 2007

Polònia


No, aquest post no tracta sobre el programa televisiu que un cop a la setmana ens permet dedicar una estona a riure de nosaltres mateixos. Aquest és un post sobre el que està passant a Polònia, el país suposadament europeu en què volen prohibir que es parli bé de l’homosexualitat a l’escola (com a mínim, suposo). Un país en què no només no es reconeixen els drets dels homosexuals, sinó que s’està plantejant una persecució en tota regla, prohibint manifestacions a favor del col·lectiu i amenaçant de fer fora els professors que s’hagin declarat homosexuals. Per tant, no fa riure gens.

En primer lloc, és evident que estem davant un atac directe a un dels drets fonamentals reconeguts per la comunitat internacional com un dels grans valors de la democràcia: la llibertat d’expressió.

El govern polonès vol evitar que es parli bé dels homosexuals. Si tira endavant aquesta idea, què li impedirà fer una llei que prohibeixi parlar malament del govern? I una altra que obligui a enaltir determinats fets històrics, posem per cas el nazisme o qualsevol dictadura?

Això em porta a reflexionar: què hi ha darrere d’aquesta involució promoguda pel govern conservador polonès? És només una qüestió d’homosexuals, o és el preludi d’alguna cosa més? Sincerament, em temo que és aquesta última opció. Quan es comencen a retallar drets i a fer passos enrere en els avenços aconseguits és difícil parar.



La cosa encara és més greu si tenim en compte que això està passant en un país membre de la Unió Europea. Trobo que haurem d’estar molt atents al que passi, perquè des del meu punt de vista la UE no pot tolerar de cap de les maneres que un dels seus estats membres impulsi involucions que impliquin pèrdua de drets. Recordem que un dels topalls perquè Turquia entrès en la UE va ser que el seu ordenament jurídic permetia la pena de mort.

El projecte europeu trontollarà encara més si, els països membres no són capaços d’adquirir compromisos més enllà de la lliure circulació de capitals i la moneda comuna. I els drets fonamentals, que els països fundadors van impulsar en el seu moment, són un dels requisits imprescindibles per afegir-se al grup. I no es val complir-los en el moment de l’ingrés i deixar de respectar-los després.

De manera que Polònia haurà de triar: o és membre de la Unió Europea o retalla drets als seus ciutadans i ciutadanes. Una cosa o l’altra. Com diem en polaco, no es pot ser a missa i repicar.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ja fa dies que vaig sentir aquesta noticia, i em vaig quedar flipant.
Tanmateix, vaig llegir que la UE ja hi està a sobre!
El que fa por es que a Europa tinguin tanta volada els partits hiperconservadors de la extrema dreta.
De fet, aquí mateix, el PP ja va voler retallar drets i es va manifestar en contra quan es discutia el projecte de llei sobre el matrimoni homosexual. Gracies a Déu el PP és a l'oposició i esperem que hi sigui per molts mil·lenis!! :D